Teeltwijze

Kersen zijn er maar een paar weken per jaar

Door rassenkeuzes maar ook teeltwijzen kan het seizoen verlengt worden. Hierdoor is het mogelijk om van begin mei tot eind augustus Hollandse kersen te kopen

Toch zijn we als teler het hele jaar bezig met de bomen die vast in de grond staan.

Winter
In de winter hebben de bomen geen blad, in deze periode worden de bomen gesnoeid, zowel onder als boven grond, om het volgende jaar een goede kwaliteit vruchten te krijgen. In februari komen de bomen uit hun winterrust.

Het eerste wat dan zichtbaar is dat de knoppen dikker worden en de bloemen uitkomen. Kersen bloeien ” Wit”. Dat wil zeggen dat het blad pas aan de boom komt als de bloei achter de rug is.

Voorjaar
Tijdens de bloei moet er een bestuiven worden ingezet om goede vruchten te krijgen, wij gebruiken hiervoor hommels. Deze zijn in de regel in het vroege voorjaar actiever dan bijen.

Na bloei vindt de vruchtzetting plaats en zie je de kleine kersjes aan de boom komen. Hiervan hangen er veel te veel, de zgn “Rui” zorgt ervoor dat het overschot aan kersen van de boom valt.

Tijdens de eerste 6 weken na de bloei vindt de celdeling plaats, de temperatuur die dan wordt gerealiseerd bepaald de grofheid van de kersen. Het is dan zaak om voldoende hoge temperaturen aan te houden. Na de celdeling krijgen we de celstrekking periode. Hiervoor is het zaak om de temperatuur zo laag mogelijk te houden. Na 12.000. groei graaduren kan de kers worden geoogst. Als de gemiddelde temperatuur hoger is dan normaal zullen de kersen eerder rijp zijn, maar heeft de kers minder tijd om uit te groeien waardoor ze fijner blijven

Zomer
Na de oogst (half juni) is het zaak om de boom in toom te houden, hierbij maken we gebruik van gewasberegening om het gewas bij warm weer te koelen.
In deze periode vind ook de zomer snoei plaats om structuur in de boom te houden.

Herfst
In deze periode vind de bloemknopaanleg plaats en wordt er veel baldvoeding gespoten om de knoppen voor het volgende jaar vitaal te laten zijn.